Magyarország sokkal jobban látszik közvetlen közelről – médiaszemle

Megosztás

Strandlopások, kínossá vált sajtófotók, brutális áramszámla, fekete víz a slagból, történelmi karnevál, elszegényedett közgyűlési elnök, titkos kínai csomagolóüzem, helyjegy a buszokra, szoborköltöztetés. Többek között ezek a témák érdekelték ezen a héten a vidéki független újságok szerkesztőségeit és olvasóit.

Borsod24: Hogyan lehetne megváltoztatni a Selyemréti Strandfürdő rossz hírét?

Miskolc egyik legellentmondásosabb fürdője, a Selyemréti Strandfürdő néhány évvel ezelőtt komoly felújításokon esett át. Továbbra is sokan látogatnak erre a strandra hűsölni, kikapcsolódni, de a lopások és egyéb bűncselekménye száma is itt a legtöbb, mások a közönség összetételét kritizálják. A Borsod24 az összes szereplőt igyekezett megszólaltatni, de a létesítmény vezetője nem reagált. 

Debreciner: Előzetes indoklás nélkül bontották el a debreceni sajtófotó kiállítást, egyelőre nincs hihető magyarázat

A Magyar Sajtófotó Kiállítás debreceni megrendezését évek óta a virágkarnevál időpontjához rögzítik, a helyszín pedig az egyik belvárosi sétálóövezet. Így volt ez idén is: augusztus közepén ünnepélyesen megnyitották a kiállítást, majd három nap múltán bármiféle előzetes indoklás nélkül lebontották a fideszes városvezetés utasítására. Utólag azzal magyarázták a sokakat megdöbbentő intézkedést, hogy sok a vendég Debrecenben, s ezt látva biztonságtechnikai okból döntöttek így. Vannak olyan debreceniek, akik szerint egyes fotók politikai okokból nem tetszhettek a városvezetőknek. Részletek a Debrecinerben

Enyugat: Nem süt tovább a sikeres soproni cukrász

A Csízműhely vezetőjének, Füster Erikának az áramszolgáltatás zűrzavarából lett elege.  Egy új kormányrendelet nyilatkozatra kötelezte az egyetemes szolgáltatásra nem jogosult ügyfeleket, közéjük tartozik a cukrászda is. 

A tulajdonos viszont nem tudott a változásról, lecsúszott a határidőkről, csak azt vette észre, amikor az áramot akarták kikapcsolni nála. Akkor hatszázezer forint volt a tartozása, amit 2024 első négy hónapjára számláztak ki. Ezt később sok utánjárással és segítséggel sikerült sztornóztatnia, de kapott helyette egy másik számlát, másfélmillió forintról. 

A vállalkozó belefáradt a hónapok óta tartó hercehurcába, inkább bezárja a cukrászdát. Részletek az Enyugat.hu cikkében. 

KecsUP: Olajos víz jön a kútból a kecskeméti kertvárosban – egy 24 évvel ezelőtti talajszennyeződés lehet az oka

Elterjedt egy videó a közösségi médiában, amelyet állítólag a napokban Kecskeméten, a Petőfivárosban rögzítettek, és az látható, hogy az egyik kertben fekete víz folyik a slagból. A KecsUP beszélt a videót készítő férfival, aki elmondta, rendszeresen tapasztalják rokona petőfivárosi házánál, hogy olajos víz jön a kútból, ami szerinte egy csaknem huszonöt évvel ezelőtti, az Izsáki úti benzinkútnál történt talajszennyeződésnek tulajdonítható. A KecsUP Hírek utánajárt az ügynek.

Olajos víz jön a kútból a Petőfivárosban – egy 24 évvel ezelőtti talajszennyeződés lehet az oka – videóval

Elterjedt egy videó a közösségi médiában, amelyet állítólag a napokban Kecskeméten, a Petőfivárosban rögzítettek, és az látható, hogy az egyik kertben fekete víz folyik a slagból. Beszéltünk a vide…

Nyugat: Megnyílt az időkapu Szombathely és Savaria határán

Elkezdődött a 23. Sabaria Történelmi Karnevál. A szombathelyi belváros ilyenkor nyüzsgő fesztiváltérré változik, az utcák jó részét lezárják a járműforgalom előtt, mindenütt árusító pavilonok, büfék állnak, 30 helyszínen mintegy 200 programmal. 

A színházi előadástól az előadóestekig,  az egyszál gitárosoktól a nagykoncertekig színes  a választék, van Borok utcája, Sörtér, Művészetek utcája, Keleti udvar, Thalia kertje, Folkudvar. 

A szervezők mintegy 150 ezer látogatót várnak, a programok nagy része ingyenes, a karneválszínházban és a Történelmi Témaparkban kell belépődíjat fizetni, illetve egyes kísérőhelyszíneken.

A karnevál vasárnap késő estig tart, a Nyugat.hu folyamatosan frissülő karneváli rovatában kísérhetik figyelemmel. 

Szabad Pécs: A szegények segítője maga is nincstelenné vált

Nyomasztó helyzetben van Pörös Béla, a baranyai közgyűlés egykori alelnöke. A 71 éves férfi aktív korában a hátrányos helyzetű emberek sorsán igyekezett javítani, ám egy devizahitel és a betegségek őt is nincstelenné tették. Pörös lakhatásának megoldása érdekében Pécsett gyűjtés indult, a Szabad Pécs friss cikke azonban nemcsak erről szól, hanem a jelen helyzet bemutatása mellett Pörös szakmai, politikai életútjáról, sőt terveiről is.

A szegények segítője maga is nincstelenné vált

Nyomasztó helyzetben van Pörös Béla, a Baranya Megyei Közgyűlés egykori alelnöke. A 71 éves férfi aktív korában a hátrányos helyzetű emberek sorsán igyekezett javítani, ám egy devizahitel és a bete…

Szegeder: Makón remélik, hogy helyieknek ad majd munkát az új kínai csomagolóüzem 

Még 2023 nyarán jelentette be Lázár János, hogy új csomagolóüzem épül Makón, amely a kínai COFCO Packaging leányvállalata, a Benepack Hungary Kft. gyára lesz. Mucsi Tamás, a DK makói képviselője szerint titkolózás övezi az üzem ügyét, azt mondta, a polgármester és a kormányhivatal is kitérő válaszokat ad a kérdéseire például a gyár lehetséges környezetkárosító hatásaival kapcsolatban. A kormányhivatal a Szegederrel azt közölte, figyelemmel kísérik a gyár építését, az önkormányzat reméli, hogy a helyieknek ad majd munkát az üzem.

Makón járva a Szegeder arról kérdezte a lakosokat, hogy mit gondolnak az ipari parkban történő fejlesztésekről, a helyi munkavállalók lehetőségeiről. Mint kiderült, sokan egyáltalán nem is tudnak a jelenleg épülő csomagolóüzemről. Egy makói lakos úgy nyilatkozott, örül a gyár érkezésének, amennyiben az tényleg a makóiaknak fog munkát adni, és nem úgy bánik a dolgozóival, mint a Continental gumigyár.

Kínai csomagolóipari cég jön a makói ipari parkba

A befektető cég egyébként könnyűfém csomagolóeszközben utazik, állítólag ilyen jellegű üzemet fognak felhúzni Makón is.

Makón remélik, helyiek dolgozhatnak majd az új kínai csomagolóüzemben

Lázár János és Farkas Éva Erzsébet, Makó fideszes polgármestere nagy reményeket fűz a település új kínai gyárához. A helyi DK-s képviselő szerint viszont nagy a titkolózás az üzemmel kapcsolatban, és környezetkárosító hatása is lehet.

Szol24: Nem örülnek az emberek a Volán helyjegyes rendszerének

A legújabb utazási szabályok szerint a Volán járatain helyjegyes rendszert vezettek be. Ennek megváltása nem kötelező, ám ha nem rendelkezünk vele, előfordulhat még az is, hogy felszállunk a buszra, elfoglaljuk üres helyünket, majd valaki más érkezik és kiebrudal minket az ülésünkről, és akár le is maradhatunk a járatról. Rendkívül furcsa az új szabályzat, tele buktatókkal és az utasok számára kényelmetlenségekkel. A Szol24 utánajárt, milyen terheket jelent mindez helyben, és mi az, amire az utasoknak a legjobban figyelni kell a jövőben.

Időzített bomba: óriási dühöngések forrása lesz a Volánbusznál bevezetett helyjegy a Jászkunságban is

Veszprém Kukac: Már megint szobrot költöztetnek

Szoborköltöztetés zajlik Veszprémben, erről pedig mindenkinek megvan a véleménye. A hét kérdése rovatában azt firtatta a Veszprém Kukac, vajon a városlakók hol látnák szívesen az Óváros térről kiebrudalt Millenniumi emlékművet. A kommentszekcióban heves vita dúlt arról is, hogy egyáltalán kinek „illene” beleszólnia abba, hogy hova kerüljön egy köztéri alkotás, és hogy a városvezetés erről miért nem kérte ki a polgárok véleményét. Végül a minap hat veszprémi képviselő rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezte az ügyben, ugyanis úgy vélik, hogy Lugossy Mária alkotásának mégis az Óváros téren lenne a (most már hűlt) helye.

KÖRKÉRDÉSÜNK - Hová kerüljön a Millenniumi szobor?

A veszprémi Millenniumi szobor áthelyezése heves vitákat váltott ki a közösségünkben. A helyieknek megvan a véleménye róla.

Függetlennek tekintjük azt az orgánumot,
– amelynek tulajdonosa/kiadója nem politikai párt vagy annak alapítványa, bármely pártalapítású szervezete/szerveződése;
– aminek tulajdonosa/kiadója nem a kormány, nem települési vagy megyei önkormányzat, vagy ezek alapítványa, intézménye vagy bármely általuk létrehozott szervezet/szerveződés;
– ahol egyedül a szerkesztőség dönt önállóan az orgánum szerkesztési elveiről, gyakorlatáról és az orgánum tartalmáról.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek